Ekspert – Hvad er det?

af | apr 17, 2024 | 0 Kommentarer

Ekspert -hvad er det? I min optik er det bare et ord som vi hver især tillægger en bestemt værdi.

I vores lille familie exportvirksomhed – 3 generation – havde min mand ca 40 år og jeg ca. 17 år i firmaet uden at gå konkurs.

Gør det os til Virksomhedseksperter? -eller er det dem der har et stykke papir hvor der står noget med MBA, professor, Cand. oa. der kan det?

I år har min mand og jeg været sammen i 35 år.
Gør det mig/os til Eksperter i partner & relationsarbejde? -eller er det kun dem der har et stykke papir hvor der står at de er uddannet hos det de etablerede systemer mener der er gældende for at være ekspert og dygtig på områderne?

PTSD, udbrændthed, stress mv. har jeg gennem ca. 20 år levet mig igennem med fokus på balance og sundhed via naturlige valg og uden en eneste pille og uden at besøge de etablerede systemer. Bla fordi deres tilgange og metoder ikke stemte overnes med mine Værdier.

Gør det mig til ekspert i sundhed, eller er det kun dem der har et stykke papir hvor der står læge, psykolog mv. der kan kalde sig det?

Det ene udelukker ikke det andet, det ved jeg godt!

MEN

Intet kan stå alene – heller ikke faglighed

-min oplevelse er at de offentlige systemer har defineret hvilke “titler og eksperter” der gælder, OG hvad det skal indeholde for at det “gælder”.
Det er en lukket kreds hvor kun de med de rigtige titler og statusser kommer ind.

*Hvad hvis man ved meget om Jura, love og regler, men ikke kan se alle paragraffer i en større kontekst (samfundet) og i relation til m.e.n.n.e.s.k.e.r -er man så “ekspert”?

*Hvad hvis man er Læge/professor og ved fagligt m.e.g.e.t om kræft, stress oa. men ikke evner at se sygdommen hos det enkelte menneske i en større kontekst -er man så ekspert?

*Hvad hvis man er it-ekspertprogrammør, men ikke evner at se slutresultatet til brugeren der ikke har it-viden -er man så ekspert?

osv

Livet leves i praksis og ikke kun med faglighed fra hovedet. Kan vi leve det vi ved? elles kan det i min optik være ligegyldigt at vide en masse i hovedet.

Jo mere jeg ved. Des mere ved jeg at jeg ikke ved

Jeg er kæmpe fan af autodidakte personer, personer der evner at se i helheder. Og imponeret over dem der er faglig dygtige i hovedet = at de gider bruge tid til på at sidde og læse så meget så længe 😃

Men indrømmet. Jeg har altid haft det lidt stramt med ordet “ekspert og titler”, måske fordi at hver gang jeg har lært noget nyt, finder jeg ud af hvor lidt jeg ved = jo mere jeg ved, jo mere ved jeg at jeg ikke ved 🤗

Så ordene ekspert og titel siger ikke nødvendigvis meget, men jeg MÆRKER ENERGIEN i og omkring personer og eksperttitlerne. Jeg bruger meget af min viden og visdom fra min krop til at mærke efter hvad en “ekspert” er for mig = er det noget jeg kan bruge til noget, eller er det bare faglig viden i hovedet.

Nå det blev lidt stanker og overspringshandlingen inden havearbejdet kalder 😍

Kærligst: Under uddannelse i Ekspertrollen: Sanne Toft