Dybe vejrtrækninger, selvkærlighed og søvn

af | apr 1, 2015 | 0 Kommentarer

For et par uger siden skrev jeg lidt om de kraftfulde effekter jeg oplever at dybe vejrtrækninger, selvkærlighed og søvn har på alt i vores liv.

 

Jeg er blevet spurgt om jeg vil uddybe dette indlæg – det vil jeg gerne 🙂

 

Der er flere faktorer der spiller ind i relation til det at have følelsen af at vi har en godt/perfekt liv.

 

Men som jeg skrev i indlægget på FaceBook – du kan finde det her – så er dybe vejrtrækninger, selvkærlighed og søvn, de tre punkter jeg oplever at vi får det største udbytte af, hvis vi ikke føler vi har mange ressourcer og overskud til at skabe forandringer i vores hverdag.

 

OG så er det alt sammen gratis. Det det kræver er, vores vilje, fokus og prioritering af tid.

 

Vi har alle fået tildelt det samme antal timer i et døgn. Spørgsmålet er hvordan vi prioriterer dem.

 

Du får mit take og mine indsigter på de tre område, helt nede på jorden.

 

Lad dit liv være en oplevelse fyldt med nydelse

Lad dit liv være en oplevelse fyldt med nydelse

Du får ingen smarte fagudtryk og vise-versa. Jeg glemmer meget ofte alle de fine fagord (som mange alligevel ikke ved hvad betyder) – jeg er kun interesseret i to ting:

  1. Effekten
  2. At skabe (indre) glæde, (indre og ydre) resultater, balance og ro for dig og mig

 

Der kan skrives en hel bog om hver enkelt punkt, men du får det og de tanker der har gjort det største indtryk og forskel for mig.

 

Dybe vejrtrækninger

Der er faktisk så meget at skrive om vejrtrækninger, at jeg bliver helt handlingslammet (smiler) well, ”keep it simple” Sanne 😉

 

Når vi har fokus på, og tager d y b e vejrtrækninger ind gennem næsen:

  • Aktiveres vores åndedrætsmuskel mere = udrenser bedre, bedre blodcirkulation og masserer vore indre organer
  • Bliver vi mere afslappet i kroppen (udskiller færre stresshormoner) = mindre stress
  • Stopper vore tanker = mindre stress.
  • Kan vi slippe vore angstanfald hvis vi lider af det
  • Kan være med til at heale traumer som vi alle i større eller mindre grad går rundt med
  • Cellerne bliver iltet bedre i hele kroppen = mere energi (90% af vores energi kommer fra vejrtrækningen)

 

Og meget m e g e t mere J

 

Det er vigtigt at vi har balance mellem ind- og udånding for at opnå optimal effekt – ca. 4-5 sekunders indånding og 4-5 sekunders udånding

 

Selvkærlighed

Selvkærlighed er lige så individuelt som vi er mennesker til. Jeg oplever desværre at det ofte opfattes som egoisme – sådan ser jeg det slet ikke (længere)

 

Jeg har fået en overbevisning at selvkærlighed er at elske hele os, og tage 100% ansvar for os selv. Som udgangspunkt.

 

Dernæst at tage ansvar for vores bidrag til fællesskabet og de omgivelser vi er en del af – men det oplever jeg nu at der kommer helt af sig selv når vi har først har lært og sørget for at tage vare på os selv 🙂

 

For mig er selvkærlighed at være bevidst om mine personlige behov og tage vare på dem.

 

– f.eks. ro, hvile, drømme, glæde, længsler, grænser. Tale pænt til sig selv og sige til og fra i relation til det der er vigtigt og giver mening for mig –fra hjertet

 

Selvkærlighed er i min optik, at behandle sig selv kærligt og ikke mindst VÆRDIGT

 

Når vi er i stand til det, hjemme i os selv, så giver vi energi, både til os selv OG andre, i stedet for at være en energisluger for os selv OG andre!

 

Søvn

Søvn er i min optik vildt underprioriteret. Søvn er grundstenen for vores fundament. Når vi prioriterer vores søvn (ca. 8 timer hver nat) får vi det overskud vi har brug for, til at klare og udføre det vi vil i løbet af dagen.

 

Søvns betydning gik virkelig op for mig da jeg fik PTSD – jeg var så langt ude og skide at jeg slet ikke kunne tåle at komme ”for sent i seng”

 

Jeg valgte nogen gange fede ting og oplevelser fra, hvis det betød at jeg ikke kunne overholde mine sengetider…..

 

Jeg kunne ganske enkelt ikke eksisterer hvis jeg ikke fik min søvn

 

Sådan er det ikke i dag. I dag kan jeg have et fyldt program i kortere perioder, fordi jeg sørger for at det er k o r t e r e perioder og ikke hele tiden.

 

Mens vi sover trygt og roligt bliver vores krop så at sige ”repareret for fysiske, psykiske og mentale skavanker”.

 

Søvn styrker vores immunforsvar og vores væv genopbygges når vi sover.

 

Har vi svært ved at falde i søvn, er det meget ofte fordi vi har haft for meget om ørerne i løbet af dagen, og ikke har prioriteret vores dag ordenligt, eller vi går rundt med uafklarede bekymringer.

 

Summersumarum

 

Alt det her handler jo om balance. Nu sidder du måske og tænker kost – KOSTEN for hunne da …. Og ikke mindst motionen ….

 

Jeg har erfaret, at når vi får vores søvn, får vi mere overskud = vores krop fungerer bedre = den er sundere

 

Når vi tager d y b e vejrtrækninger, får vi kontakt til vores sjæl og vores krop = vi kan mærke vore behov og det vi reelt har BRUG FOR – og cellerne får optimal brændstof = vi fungerer bedre

 

Når vi er behandler os selv værdigt og selvkærligt, tager vi ansvar for vore behov = vi oplever meget større INDRE glæde, ro og balance = cellerne i kroppen fungerer bedre

 

Alle tre faktorer der er med til at vi ikke har så stor behov for at dulme os selv med f.eks. usund mad, alkohol, cigaretter, motion osv.

 

Når de tre faktorer er på plads, kan vi bedre mærke og ”høre” hvad kroppen fortæller os at den gerne vil have OG vi har større overskud til at handle på det kroppen fortæller os – min påstand er at kroppen er væsentlig klogere til at l e v e dit liv, end din hjerne er!

 

Mht. til motionen – for lidt og for meget fordærver alting! Jeg oplever at vi nemt kan overbelaste vores krop med motion (naturligvis afhængig af hvad vi byder kroppen i løbet af et døgn)

 

Naturen er pisse go naturlig medicin for vores trivsel og velbefindende, og det er en gó gå- eller løbetur også, så længe at turen ikke er så hård at den overbelaster os …. Dyrk motion efter hvad dit hjerte fortæller dig og ikke hvad din hjerne punker dig med!

 

Rigtig go balance og påske til dig

 

Kærligst

Sanne