RO – følelsen af ro inde i os selv – når vi handler i relation til det der giver mening for os

af | maj 11, 2012 | 0 Kommentarer

Til dags dato , uden undtagelse, har jeg på et tidspunkt hørt mine kunder/klienter (kært barn har mange navne), sige noget i retning af:

”jeg har brug for ro inde i mig selv” – ”det giver en dejlig følelse af ro og overblik, at…..” – ”det har givet mig ro at få sat ord på mine værdier”- ”jeg har fået ro på, inde i mig selv, efter jeg har lært at lytte til mig selv” – ”vi har fundet en ro i ledelsen, nu vi er blevet bevidste om os selv som virksomhed, og hvilken vej vi vil gå” osv osv

Om vi vil have familielivet til at køre på en god måde, eller vi arbejder på at skabe resultater i den virksomhed vi arbejder i, så oplever jeg at vi alle søger og har brug for følelsen af ro inden i, engang i mellem. Følelsen af ro får vi, når vi trives og tingene giver mening for os, uanset om vi er arbejdsløs, direktør eller dagplejemor.

Hvad giver en følelse af uro?

Det er naturligvis individuelt, afhængig af hvem vi er og hvilken situation vi står i.

Min erfaring er,  at det meget, meget ofte er når vi ikke lever i relation til  vore VÆRDIER og det der er VIGTIGT for os. Når vi over længere tid, ikke lytter til os selv og handler på vore værdier, og det  vores krop eller intuition/mavefornemmelse fortæller os. Vi overhører simpelthen det bedste og vigtigste redskab vi har – os selv!

Vi har ganske enkelt alt for travlt med at forme og tilpasse os efter de omgivelser vi er en del af, og de vaner og overbevisninger vi har fået.

Den kultur vi er i og de omgivelser vi befinder os i, bliver vi meget påvirket af. Den har en stor indflydelse på os – bevidst eller ubevidst.
Hvad er med til at give os følelsen af ro?

Personligt har jeg en overbevisning om at tingene ikke kun er sort/hvid – enten/eller. At der er flere sider og vinkler på en sag.

Så når jeg nu vil giver mit bud på det der er med til at give os følelsen af ro, så er det ikke ensbetydende med at vi som at knipse med fingrene, kommer til at opleve ro 24/7/365.

Det er en proces, en rejse , hvor vi øver os i at få følelsen af ro indeni.

Værdier        – At lytte       -At mærke    -At observere           -At handle


Værdier
At vi er bevidste om og fået sat ord på hvad vore Værdier er og hvad de betyder for os, oplever jeg der er et vigtigt fundament for os, i . Læs uddybende om Værdier i et tidligere indlæg her på bloggen.

Vi har meget nemmere ved at vælge til og fra når vi har styr på vores Værdier og behov. Igen er det ikke enten/eller, men nogen gange både/og.
Vi er alle nødt til at gå på kompromis engang i mellem, men bevidstheden om hvornår vi gør det, er et godt udgangspunkt i relation til det at lede os selv.

At Lytte
Hvor tit, bruger du tid på at lytte efter inde i dig selv – god tid, og sådan rigtig lytte? Lytte efter hvordan du taler til dig selv, hvilken dialog du har med dig selv.  Kører tankerne rundt i hovedet på dig hele tiden. Er det oftest negative tanker der er på banen?

Bevidsthed og indsigt, ser jeg som det første step mod at få tingene til at fungere anderledes og bedre. Så prøv at starte med at lægge mærke til hvordan du taler til dig selv., Læg også mærke til dine tanker, positive og negative. En lille nem og effektiv øvelse til at stoppe mange tanker og negative tanker er:
hver gang du opdager at tankerne myldrer alt for meget, eller er for negative, så brug 3- 10 min. til at kikke på farver omkring dig (sig dem højt, eller tænk dem inde i dig) – KUN farver. Hvid, rød, hvid, gul, gul gul, grøn osv osv (du skal ikke forholde dig til om f.eks bladene på træerne er lysegrønne, eller den hvide stol er gammel = grøn og hvid, intet andet J) Du kan eventuelt også bruge 5-10 min af din gårtur, på at bruge denne øvelse.

Personligt bruger jeg nu meditation, men det bliver en anden gang jeg skriver om det.

Mærke
Hvor tit, bruger du tid på at mærke efter inde i dig selv – god tid, og sådan rigtig mærke. Mærke efter hvordan du har det? Måske er du god til at mærke hvordan du har det, men hvad hjælper det, hvis du ikke handler i forhold til det du mærker. Det kan f.eks. være i situationer hvor du skal vælge til eller fra.

Meget ofte fortæller vores intuition, og/eller vores mavefornemmelse os, hvad der er det rigtige at gøre, men vi overhører det. Vi bruger dem ikke som et værktøj til beslutninger og almene trivsel.

I forhold til at mærke og lytte til os selv i forskellige situationer, f.eks. når vi skal træffe et valg, så er det v æ s e n t l i g nemmere for os at vælge, når vi har vores Værdier/Behov på plads, og har fået sat ord på hvad de betyder og indeholder for os. Naturligvis i relation til os selv og vore omgiveler. Læs evt. om Værdier i et tidligere blogindlæg her på siden.

At observerer
Hvor tit bruger du tid på at observerer dig selv. Både når du er alene, men også i din relation til andre? –vel at mærke uden at dømme, tolke og konkluderer?

Vi kan lære rigtig meget af os selv og andre, hvis vi af og til prøver at tage en ”nysgerrig kasket på”, og observerer os selv og situationer, med udgangspunkt i: ”der er ikke noget der er rigtig eller forkert her. Jeg er åben og neutral og observerer kun”.

Øvelsen kan være specielt givende, hvis vi prøver den i situationer, hvor vi normalt bliver vrede, negative og mister besindelsen.

Hvad ser du og oplever du. Hvad handler det her dybest set om, set i forhold til dine værdier, og det der er vigtigt for dig? Hvilken reaktion/følelse udløser andre menneskers adfærd hjemme i dig? Det handler nemlig ikke om hvad de andre gør, men den følelse det udløser hjemme i dig. Den har du mulighed for at handle på, og der er væsentlig større chance for bedre og langsigtede resultater når vi selv handler, og ikke forventer/venter på, at andre gør det 🙂

Vi søger bevidst/ubevidst at få opfyldt vore behov, akkurat som andre mennesker, vi har bare ikke ens behov.

”du selv må være den forandring du ønsker at se i denne verden”
 

At handle
Forskellen, om vi føler uro eller ro inde i os selv, handler i høj grad om hvorvidt vi handler i relation, til vore Værdier, når vi lytter, mærker, føler og observere vore reaktioner i vores ”gøren og laden”, både på jobbet og derhjemme.
Det er alle sammen faktorer der har indflydelse på vores indre trivsel, og hvor ofte vi føler roen inde i os selv, når vi tager aktiv handling i forhold til de områder jeg har valgt at skrive om. Så er vi tro mod os selv. Det er naturligvis vigtigt at det sker i relationerne til vore omgivelser og dem vi er sammen med.

I relationen til os selv og andre mennesker, er det at vi af og til går på kompromis. Men er du bevidst om dine værdier, lytter, mærker, observerer inde i dig, så vil du i langt højere grad have en positiv balance i forhold til kompromiser, og være i stand til at vælge til og fra i relation til det der skaber indre ro, og giver mening for dig

– god fornøjelse <3
Husk: det er handlingen der skaber forandringer, ikke ved kun at læse dette indlæg 🙂
p.s. personligt, kan det ”at handle” for mig, godt være ikke at gøre noget, men bare ”være” (faktisk en super fin handling at være i engang i mellem)

 

HeartSimpleFun LEADERSHIP

Essentielle Olier

Seneste indlæg