Værktøjer, værktøjer, jeg har brug for v æ r k t ø j e r nuuuuu….

af | feb 1, 2013 | 0 Kommentarer

Vi kan få værktøjer til alt muligt, og enhver tænkelig  udfordring og situation nu til dags.

Hvad er et værktøj for dig, når vi taler personlig- og teamudvikling?  Hvilke eksempler kommer du til at tænke på? –og ikke mindst, bruger du de værktøjer du får?

I efteråret deltog jeg på et kursus, hvor vi under præsentationen af os deltagere, skulle fortælle hvilke forventninger vi havde til kurset. Specielt én deltager fangede min interesse – hun ville have f l e r e værktøjer. Værktøjer hun kunne bruge til de udfordringer hun bla. havde på hjemmefronten og i sit arbejde. Min opfattelse var, at hun var ”en handlingens mand”, der ville tá action og handling i de situationer og sammenhænge hun var en del af –og helst så hurtigt som muligt så hun kunne komme videre.

Til frokost på 1´ste kursusdag, eftersøgte kursisten igen værktøjer. Hun havde fortalt om alle de værktøjer hun allerede havde, men at hun manglede nye. Hen på eftermiddagen var hun temmelig utålmodig, og mente stadig hun manglede eksempler på værktøjer (I min model af verden havde hun fået flere værktøjer, endda værktøjer der var rigtig gode til de udfordringer hun fortalte hun havde – det var min observation). Her var endnu et eksempel på hvor forskelligt vi ser,  hører og oplever verden, i forhold til hvor vi er.

Kursuslederen og kursisten talte fuldstændig forbi hinanden, og kunne ganske enkelt ikke forstå, og møde hinanden – så hvad er et værktøj egentlig?

Spørgsmål som: ”Hvad er værktøjer for dig? Og Hvordan bruger du dine værktøjer?” –kunne måske há givet både kursuslederen og kursisten en masse brugbar viden  og indsigt hun kunne bruge i relation til sig selv og de behov hun havde, og var klar til at tage imod.

Som jeg opfattede deres dialog, så søgte kursisten efter f l e r e værktøjer, og værktøjer hvor hun kunne ”gøre” noget i handling, hvor kurset her, gav nogle rigtig fine eksempler på værktøjer som handlede om ”at være”(f.eks meditation, øvelse i at være i nuet, mv) og mærke/lytte til sin intuition –jeg oplevede at hun slet ikke hørte og var åben for de, for hende, anderledes  værktøjer, end dem hun var vant til.

Kursisten er ikke et enestående tilfælde. Fordi vi har så vandvittige mange muligheder, er det som om at værktøjer ikke kan blive store og mange nok, men meget ofte ender de i skuffen, eller som endnu mere ”fyld” i vore hoveder.
Formålet med indlægget om værktøjer

Formålet er at gøre dig opmærksom på hvad det er du rent faktisk har brug for! Mærk og lyt til dig selv – hvad har jeg allermest brug for?

I min verden, med de oceaner af muligheder vi har, handler det ikke om hvor mange værktøjer vi har, men om at ”keep it simpel”, og så b r u g e de værktøjer vi har.

Vi bliver proppet og stop fodret med viden hver eneste dag, her i blandt Værktøjer til personlig udvikling. Vi fylder på og fylder på, men hvor meget af det bruger vi rent faktisk?

Jeg oplever at rigtig mange mennesker i øjeblikket har bruge for to ting. Den ene er:
-at rydde op, smide ud og se på hvad det rent faktisk er vi har brug for og kan ”nøjes” med i vores dagligdag. Bruge ganske få og enkle værktøjer af gang (gerne kun 1 eller 2 øvelser/værktøjer) Det vigtigste er at de bliver brugt 🙂

Det andet er: ”Væren” – øve os i ”bare at være” uden at gøre eller fixe noget hele tiden. Mange mennesker er på, fra de står op til de går i seng –også i weekenden. Efter min bedste overbevisning, har vi brug for stille-tid, ingenting-tid og for nogle måske alene-ingenting-tid. Vi kan ganske enkelt ikke holde til at gøre så meget på så kort tid, som rigtig mange mennesker gør i dag. Meditation/Mindfullnes er et af de vigtigste værktøjer jeg har personligt, og jeg bruger det næsten hver eneste dag.

Pas godt på dig, det er dit ansvar !