Værdier

af | aug 18, 2011 | 0 Kommentarer

Værdier

Hvad er værdi? En bil har en værdi. En gammel vase kan have stor affektionsværdi, og aktier kan have en stor værdi den ene dag, for at miste hele sin værdi den næste dag.

Men hvad med de menneskelige værdier, hvad er det?

For mange er det ganske naturligt at sætte sin bil til eftersyn, for at se hvad den mangler for at køre godt. Vi ved at den skal til syn hvert andet år, det er lovbestemt. Når bilen er nysynet, er den i en stand hvor den kører godt og der er ingen fejl og mangler på den. Den er smurt de steder hvor den trænger, olien skiftet og slidte reservedele udskiftet.

Som coach tænker jeg nogle gange på hvad der vil ske hvis det blev lovbestemt at vi mennesker skulle lave et værdicheck på os selv. Give os selv tid til at lytte godt efter inde i os selv, og stille os selv spørgsmålene: Hvad er vigtigt for mig i mit liv med den jeg er? Hvad har betydning for mig? Lever jeg oprigtigt i forhold til den jeg er, med det der er vigtigt for mig?

Vi har alle forskelle former for værdier og behov. Nogle er vigtigere og har større betydning end andre, men for at leve et liv hvor vi trives og har det godt, er det vigtigt at vi er bevidste om og har sat ord på hvad der er vigtigt for os, hvad der har værdi for os, så vi kan handle derefter.

”penge er vigtig for mig” Som coach spørger jeg: Hvad er det pengene giver dig? Svaret kan være: tryghed og frihed.  Penge er en ting – værdien er tryghed og frihed. Den korte og enkle udledning er, at det er vigtigt for dig med tryghed og frihed.

At penge kan give en tryghed og frihed, betyder ikke, at der ikke er andre områder hvor vi kan finde tryghed og frihed. Står vi i en situation hvor vi ikke har penge, kan det være givende at arbejde med hvordan du på andre måder kan opnå tryghed og frihed hvis du ingen penge har.

 

At ”få sat ord på” det der er vigtigt for os (værdier og personlige behov) er i sig selv, for de fleste, en stor oplevelse. ”ja det er mig”, ”det giver mig en dejlig ro inde i maven at se på de ord”, ”ja det vidste jeg jo godt” -er nogle at de udtalelser jeg hører i forbindelse med værdiafklaring.

Bevidst eller ubevidst søger vi hele tiden at få opfyldt vores personlige behov og værdier, men har vi aldrig givet os selv tid til at lytte godt efter inde i os selv, og få sat ord på, sker det at vi træffer valg der ikke er i overensstemmelse med vores værdier.

Kommer vi over længere tid, eller ofte, til at træffe valg der ikke stemmer overens med vore værdier og behov, så vil vi på et tidspunkt opleve en større eller mindre ubalance inde i os selv. Vi trives ganske enkelt ikke fordi vi ikke lever og træffer valg i forhold til dem vi er som menneske inderst inde.

 

Hvordan får jeg sat ord på mine personlige værdier?

Det er naturligt at du måske ikke lige kan vriste dine værdier og behov ud af ærmet. Du får her et eksempel på hvordan du kan finde frem til dine værdier. Læs hele eksemplet igennem før du starter.

Tænk først på en oplevelse/situation (minus oplevelsen hvor du fødte dine børn, hvis du er forældre), som gjorde et helt specielt positivt indtryk på dig. Hvad var det ved oplevelsen der gjorde indtryk på dig? Hvad var det ved oplevelsen eller situationen, der gjorde at den blev speciel for dig? Skriv alle de ord ned, der beskriver hvilke følelser du fik ved oplevelsen/situationen, og skriv alle de ord ned, der beskriver hvad oplevelsen gav dig.

Prøv at være nysgerrig på dig selv. Der er ikke noget der er mere rigtigt eller forkert end andet. Mærk efter inde i dig selv, om og hvad, der giver en god følelse og mening i maven på dig.

En af mine kunder nævnte en begravelse som en stor oplevelse. Oplevelsen var stor for ham, fordi han havde oplevet kærlighed, fællesskabsfølelse, sammenhold og styrke den dag, på trods af sorgen af at have mistet et kært familiemedlem.

Nu vil jeg gerne inviterer dig til at tænke på en person som du evt. har som forbillede, eller du ser op til. Hvad er det for menneskelige egenskaber vedkommende har som du beundrer? Hvad er det personen gør og siger, som du beundrer? Måske beundrer du at personen kæmper for at opnå ting. Er det så Styrke for dig? så notér ordet Styrke, eller det ord det der for dig, beskriver det at kæmpe for at opnå ting. Måske personen virker til at hvile i sig selv og er rolig. Er det Balance for dig? så notér ordet Balance, eller det ord der for dig, beskriver det at hvile i sig selv.

Notér alle de ord du finder frem til. Skriv ordene ned på små sedler. Ét ord på hver seddel. Måske du har fundet mellem 10 og 30 forskellige ord. Eksempler: Frihed, balance, styrke, udholdenhed, humor, glæde, at lykkes, selvironi, nuet, fællesskab, kærlighed, handlekraftig, stærk, ro, respekt, energi, tryghed, enkelt……………… osv. osv. osv. Brug de ord der giver mening for dig. Kun fantasien sætter grænsen.

Se på de ord du har valgt. Du skal nu sortere så der er 10 ord tilbage. Hvilke ord giver mest mening for dig? Hvilke ord kan eventuelt erstatte, eller gå ind under nogle af de andre ord du har skrevet? Mærk og lyt efter inde i dig selv. Hvilke ord er der energi og kraft i for dig?

Nu går øvelsen ud på at prioritere ordene fra 1-10. Læg de 10 sedler på en række og tag så ét ord ad gangen, hold det op mod et af de andre ord, og spørg dig selv: (eks.) hvis jeg har Kærlighed men ingen Styrke, eller jeg har Styrke men ingen Kærlighed, hvad er så vigtigst for mig? Mærk og lyt efter inde i dig selv. Det ord der er vigtigst skal altid stå først/øverst. Fortsæt øvelsen ti l du har holdt alle 10 ord op mod hinanden

Nu har du har sat ord på 10 af dine værdier. De 5 øverste er dine ”kerneværdier”, de værdier der er vigtigst for dig. Du kan nemt have flere end 5-10 værdier, men her arbejder vi med de 5 vigtigste. Spørg herefter dig sig selv:

  1. Hvad er ”Styrke” for mig?
  2. Hvordan bruger jeg ”Styrke” i mit liv?
  3. Er der nogen eller noget der afholder mig fra at have/bruge mere ”Styrke” i mit liv?
  4. hvordan kan jeg få mere ”Styrke” i mit liv end jeg har nu?

Når du kender dine kerneværdier og har fokus på hvordan du bruger og ikke bruger dem, bliver du mere bevidst om hvad der skal til, og hvor du med fordel kan arbejde med dig selv i forhold til dine værdier.

God fornøjelse – og kan du så se at komme i gang med at leve i relation til dine værdier sammen med andre, og ikke gennem andres værdier

Kærligst
Sanne Holm


 

 

HeartSimpleFun LEADERSHIP

Essentielle Olier

Seneste indlæg