Hvad offerrolle kan give og tage fra os

af | jan 13, 2016 | 0 Kommentarer

Hvad offerrolle kan give og tage fra os er individuelt, men for mange er det en svær erkendelse at vi meget ofte sætter os selv i en offerrolle, i forskellige situationer.

 

Når vi sætter os i en offerrolle, lægger vi ansvaret væk fra os selv og liv/situation.

 

Det kan være godt og skidt, afhængig af øjet der ser. Mærk efter hvor du primært er, og hvad det giver eller tager fra dig.

 

Hvad er en offerrolle?

Når vi går i en offerrolle giver vi andre skylden, eller lader stå til i en uønsket situation.

 

Når vi går i en offerrolle, lægger vi ansvaret fra os selv og over i ”andres hænder”.

 

Måske du ká genkende nogle af følgende problematikker:

  • Min (ex)mand er vild egoistisk og tænker kun på sig selv – han overskrider mine grænser gang på gang
  • Jeg elsker mit arbejde som lærer, men skolereformen og alle stramningerne har ødelagt det hele
  • Mit arbejde gør mig vildt stresset. Jeg løber rundt hele dagen for at nå det hele, mens flere af mine kollegaer ikke laver en skid
  • Jeg blev fuldstændig ødelagt i min barndom. Jeg kommer mig aldrig over alle de svigt
  • Men ven/veninde udnytter mig på det groveste. Jeg skal altid hjælpe hende, men hun gør aldrig gengæld

 

Osv. osv. osv. Alt sammen undskyldninger og overbevisninger der gør alle andre og situationer til syndebukke = vi ryger i en offerrolle hvor vi fralægger os ansvaret for muligheder og andre løsninger.

 

Jeg trak vejret gennem offerrollen i mange år, fordi det var det jeg kendte til – ”se alt det jeg gør for alle andre”, ”jeg kan ikke få det som jeg vil ha det fordi (indsæt selv dit eksempel) …”

 

Jeg har prøvet at brænde ud i et arbejde, fordi jeg gik i offerrolle og ikke tog ansvar for at fjerne mig fra et job som jeg i den grad mistrivedes i – jeg blev vedholdende ved med at ville lave andre om, i stedet for at tage ansvar og skifte til et job der nærede mig.

 

Hvad kan en offerrolle give?

For rigtig mange giver offerrollen tryghed – for så behøver vi ikke at komme ud af vores comfortzone og tage ansvar for os selv, eller den uønskede situation vi er i.

 

Offerrollen kan også bruges som en pause hvis vi ikke har det fornødne overskud, bevidsthed eller indsigt til at handle, eller vi ikke er klar til at lukke andre og bedre løsninger ind. Men vær opmærksom på at f.eks. manglende penge, andres adfærd, sygdom osv. er undskyldninger.

 

Det kan ganske enkelt også være en måde at være i livet på, en dyb indgroet vane – en måde vi har lært at få opmærksomhed på.

 

Vi har måske lært at få energi, opmærksomhed og næring fra andre gennem offerrollen = ”jeg har det frygtelig skidt fordi ….”, ”Jeg kan heller ikke trives her når de andre …..”

 

Hvad tager offerrollen?

Er vi i offerrollen, forhindrer det os  ganske enkelt i at tage muligheder, ansvar og handling til at skabe og opnå de resultater vi ønsker os og drømmer om.

 

Offerrollen forhindrer os i at (ud)leve vores sande jeg

Kort og godt!

 

SanneToft.dk

Tag ansvar og skab nærende og meningsfulde resultater

Jeg tror mange af og til kommer til at ryge i offerrollen i større og mindre grad engang i mellem -jeg gør i hvert fald 🙂

 

Vigtigheden er at vi øver os i at spotte når vi ”ryger i”, og i stedet tager 100% ansvar for situation. Hvad er mit ansvar her. Hvordan vil jeg tage det. Hvad er ikke mit ansvar = det må jeg slippe eller vende ryggen til.

 

Det er værdigt og super meningsfyldt på den lange bane, at tage ansvaret hjem til dig selv. Tage al den energi  du kaster over undskyldninger, overbevisninger, i andre fordi du vil have dem til at være og gøre andet end de er, og hiv den energi hjem til dig selv.

 

Brug den konstruktivt, hjemme i dig, til at skabe de resultater du v i r k e l i g gerne vil há.

 

Er du i en situation hvor du ikke kan eller vil tage ansvar, så tag ansvaret for det, men lad vær´med at give andre skylden 🙂

 

Personligt var det først da jeg virkelig fattede at det er mit eget ansvar at skabe det liv og de resultater jeg gerne vil ha – UANSET hvad jeg har med i min bagage -at jeg stille og roligt begyndte at skabe flere meningsfulde og nærende resultaer.

 

I mange år havde jeg GODE og BRUGBARE undskyldninger for at blive i min offerrolle. Følelsen af dyb svigt, manglende kærlighed osv. Virkeligheden var bare at alle de følelser, be- og undskyldninger afholdt mig fra at leve og være MIG med alt det fede jeg indeholder <3

 

Prøv at være nysgerrig på dig selv når du giver andre eller andet skylden for dine manglende resultater eller en uønsket situation du står i – stort som småt.

 

Hvad handler det om hjemme i dig? Hvad gør at du skyder skylden over på andre? Hvis du vil tage 100% ansvar for dig selv og situationen, hvad må/vil du så gøre?

 

HUSK: vi har altid et valg. Et valg om vi vil blive i offerrollen eller tage ansvar.

Kærligst
Sanne

Instagram

Facebook